Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΑΦΟΡΕΣΜΟΣ"

Γιατί ονομάστηκε έτσι ο αφορεσμός



Σας μεταφέρω ακριβώς όπως μου παρέδωσε γραπτώς φίλος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του την ιστορία της ονοματοδοσίας του αφορεσμού , διατηρώντας συντακτικό και γραμματική. Και ο οποίος στηρίζεται σε γραπτή μαρτυρία του πατέρα του.

« Να γιατί έγινε παλληά ο Αφορεσμός πριν από 162 χρόνια (1849).

Στους Αυλιώτες την πέτρινη εκείνη παλληά εποχή, όλος ο λαός των Αυλιωτών, στερούνταν ακόμη και για ένα κομμάτι ψωμί. Κάποιος όμως συχωριανός μας με το επώνυμο (………..) με πολυμελή οικογένεια , με εννηά παιδιά , έξι αγόρια και τρία κορίτσια. Και για να μην πεθάνη της πείνας, η οικογένειά του, πήγε επάνω στην εκκλησία , των Ταξιαρχών , και έκλεψε το κουτί, με όσα χρήματα υπήρχαν μέσα, Πράγματι γλύτωσε η οικογένειά του από πείνα. Μα παρά λίγο να μη τη γλυτώση αυτός.

Σαν τόμαθε ο τότε Μητροπολίτης Κέρκυρας , και Παξών, κάλεσε όλους τους ιερείς της περιφέρειας και όλο το χωριό των Αυλιωτών κάτω από το σπίτι του Νικόλαου Λαμπίρη, για να του γίνη αφορεσμός (σ.σ. του κλέφτη).

Όλοι οι ιερείς με τα ράσα ανάποδα και με κεριά μαύρα, όπου έσταζαν κάτω στη γη έλεγε ο τότε κλήρος : όπως λυώνη το κερί, έτσι να λειώση και το σώμα αυτού, που έκλεψε το κουτί του Αγίου.

Όμως ο φουκαράς (………) από τη μεγάλη του τρομάρα, εβρισκώτανε στην απέναντι βουνοπλαγιά, (Κοντοπούλα).

Μ΄ ένα χωνί μεγάλο στο χέρι, προφανώς να απαντήσει , για να ακουστεί.

Σαν είδε όμως όλα αυτά που γινώταν φοβήθηκε πολύ και φωνάζη με το χωνί :

- Σταματήστεεεεε !!! Εγώωωω Είμαιιιι!!!!

Πραγματικά σταμάτησε ο αφορεσμός . Πήγε και αυτός εκεί, και κανόνησαν, να πληρώση τα κλεμμένα με δόσεις.

Και ζήσανε όλοι καλά και ΄μεις καλλύτερα.» .-



Δ.Χ.Μ.





Σ.Σ.

Έκτοτε κάθε Νια Τρίτη που γίνεται λειτανεία στο χωριό, όταν φτάνει στο σημείο αυτό , γίνεται δέηση, σε ανάμνηση του γεγονότος για τον καθαγιασμό του σημείου.

Και μετά λένε τους καρναβαλιστές παγανιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου